2020. gada 15. okt.

 

      Grāmatas ”Dienvidlatgalē austās segas” atvēršana

 


 8. oktobrī grāfu Plāteru pils pagalmā notika Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) izdotās grāmatas "Dienvidlatgalē austās segas" svinīga atvēršana. Klātesošos uzrunāja grāmatas autore, mākslas vēsturniece Daina Kraukle.

     Daina Kraukle ir teikusi: “Līdz šim Latvijas dienvidu pierobežas novadu amatnieku veikums ir maz pētīts. Pētījuma pamatā ir segu kolekcija (204 segas), kas 2003. gadā bija eksponētas Krāslavā. 2015. gadā Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs rīkoja ekspedīciju, kuras laikā izvaicāja audējas par izmantotajiem darbarīkiem, materiāliem, audumu tehnikām u.c. Lielākā daļa aptaujāto audēju ir mājamatnieces un algotu audējas darbu nekad nav strādājušas. Pārsvarā segas tapušas ģimenes vajadzībām, dāvanām. Aušana lielākoties notikusi ziemas periodā, kad tika apdarīti lielie lauka darbi. Amata prasmes audējas apguvušas jau bērnībā, kad viņām tās ierādījušas mātes vai vecmāmiņas. Dažas no audējām ir strādājušas tik ražīgi, ka, varējušas pa kādai segai pārdot kaimiņiem vai draugiem. Iespēja tikties ar audējām ir nenovērtējama, jo ļāva ieraudzīt un dziļāk saprast gan vidi, gan darba paņēmienus, gan pašu mājamatnieču dvēseli. Man Latgale allaž šķitusi kā Latvijas enerģijas avots. Ceru, ka grāmatā apkopotais ļaus audēju nākamajām paaudzēm smelties iedvesmu un radīt jaunus interesantus darbus."

    Kolekciju veido segas, kas darinātas Asūnes, Aulejas, Ezernieku, Indras, Izvaltas, Kombuļu, Robežnieku, Skaistas, Svariņu, Šķaunes un Šķeltovas pagastos.

    Izdevumu bija iespējams iegādāties gan bibliotēkām, gan jebkurai ieinteresētai personai.

    Liels prieks un pateicība, ka bija iespēja piedalīties šajā pasākumā arī Dagdas novada bibliotēku pārstāvjiem!

 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru