2023. gada 4. okt.

Rudens - Dzejas dienu laiks…

 27. septembrī Dagdas bibliotēka saulainajā pēcpusdienā pulcēja visus interesentus uz tikšanos ar novadnieci un dzejnieci Elizabeti (Ilzi Vovku) Dzejas dienām veltītajā pasākumā “Dzejas valdzinājumā”.

    Pasākums iesākās ar dzejnieces dzīvesgājuma stāstījumu, kāpēc izvēlēts šāds pseidonīms.

    Pasākuma gaitā Ilze pastāstīja, ka raksta jau ļoti sen. Ar dzejoļiem un stāstiem pierakstītas bijušas daudzas burtnīcas, tikai diemžēl tās nav saglabājušās. Savus iedvesmas darbus Ilze raksta gan latviski, gan latgaliski.
    Visi ar interesi klausījās stāstījumā par to, kas Ilzi iedvesmo rakstīt dzeju. Viens no iedvesmas avotiem - pirmais sarakstītais dzejolītis par noplēšamo kalendāru un svētkiem 10 gadu vecumā. Autori iedvesmo dzejnieces Ārijas Elksnes darbi, kurai tuvi un mīļi Ilzes sirdij.

Pozitīvs un iedvesmojošs stimuls bija dalība 2020. gada oktobrī Velgas Kriles vārdam veltītajā autoru iesācēju konkursā “Tu arī mani spēsi izpildīt”.

    Tika runāts par pirmo Ilzes izdoto dzejas krājumu “Agape” - tā nosaukuma rašanos, lasīti un analizēti šī krājuma dzejoļi. Ilzes dzeja ir sastopama citos dzejas krājumos, piemēram, “Es būšu tavi Ziemassvētki”, “Ceļa putekļos”, “Es esmu” un citos. Kā arī dzeja tika publicēta dažādos laikrakstos, piemēram, “Latvija Avīzes” pielikumā “Kultūrzīmes”.

     Ilze atklāja, ka viņas pirmā publikācija tapusi mācoties vidusskolā. Vēlāk uzdrīkstējusies sūtīt darbus arī Latvijas mēroga laikrakstiem un žurnālam “Draugs”. Vairāku gadu garumā Austrālijas katoļu izdevumā “Gredzens” tika publicēti viņas darbi – gan dzejoļi, gan īsas miniatūras, gan atziņas.  Dzejas tematika ir dažāda – gadalaiki, svinamās dienas, pilsētas, Latvija, dzimtais novads - Latgale utt. Daži no Ilzes dzejoļiem ir pārtapuši dziesmās -  Līvānu vidusskolas himna (Ilze ir līdzautore). Pa šo laiku Ilzei iegūts ne mazums godalgu, pateicības rakstu un atzinību.

    Pasākuma noslēgumā Ilze izteica klātesošajiem novēlējumu dzejā un solījumu uz tikšanos kādā citā reizē.                                                                                                                                                                                                                                              

    Liels paldies Ilzei par sirsnīgās atmosfēras radīšanu Dzejas dienu pasākumā!










Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru