2022. gada 1. jūn.

Ekskursija uz Alūksni

   28. maijs bibliotekāriem bija lieliska diena, kaut arī mazliet apmākusies, jo šajā dienā mēs devāmies ekskursijā uz Alūksni. Vai tā bija lieliska ikkatram? Tas bija atkarīgs no katra paša un no attieksmes pret šo dienu.

      Ņemot līdzi labu garastāvokli, mēs devāmies ceļā. Braucot pa logu varēja aplūkot brīnišķīgo pavasara dabas skaistumu un klausīties ekskursijas vadītājas stāstījumā par Alūksni.

      Kā pirmā pieturvieta bija Dabas muzejs “Vides labirints”.

Dabas muzejs „Vides labirints” ir privāts, ģimenes veidots dabas muzejs. Tur varēja ar izbrīnu lūkoties uz dažādiem dabas objektiem – putniem, taureņiem, dzīvniekiem, gliemežiem, kā arī paklausīties daudzveidīgu putnu balsis, bet vislielāko izbrīnu radīja fluorescentie minerāli. Ekspozīcijā apskatāmi minerāli no dažādām pasaules valstīm. Dienas gaismā tie ir brūnganos, pelēcīgos un dzeltenīgos toņos, bet tumsā, apgaismojot ar ultravioleto starojumu, tie spīd un laistās dažādās krāsās. Minerālu fluorescence pārsteidza ikvienu. Vienkārši apbrīnojami!

       Tālāk mūsu ceļš veda uz Alūksnes Marijas salu. Tur mēs varējām klausīties gides stāstījumā par Alūksnes vēsturi un vēsturiskiem objektiem. Šī sala ir viena no lielākajām salām Alūksnes ezerā. Tajā atrodas kultūrvēsturisks piemineklis - Marienburgas cietokšņa drupas, Alūksnes brīvdabas estrāde, peldētava, stadions.

        Galapunkts bija Stāmerienas pils. Stāmerienas pils ir viena no interesantākajām celtnēm Latvijas muižu vidū. Kāpņu vidū iebūvēts kamīns, bet virs tā atbilstoši īpašnieku vēlmēm tika mainītas dekorācijas – gobelēni, gleznas, medību relikvijas – kas pārsteidza ikvienu, ienākot pilī. Šobrīd pilī apskatāma lielformāta foto izstāde, kas liecina par pils ārējo veidolu pirms pils fasādes un jumta restaurācijas. Pils ir Gulbenes novada pašvaldības īpašums.

      Pēc pils apmeklējuma mēs devāmies mājās ar pacilātu garastāvokli un lielu gandarījumu.

      Liels paldies Krāslavas novada centrālajai bibliotēkai un Svetlana Ļaksai – Timinskai par organizēto ekskursiju!

                                          Dagdas bibliotēkas bibliotekāre Vija Dzalbe

      


 

 

 

 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru